
Bonne Mamans appelgelei
Confituur
Pomme
Recepten voor zelfgemaakte jam
4 potten
30 min

Stappen
- Kies rijpe appels of 'lelijk' fruit om verspilling tegen te gaan en was ze.
-
Tips van Bonne Maman
Gebruik gele appels zoals Golden Delicious, of zuurdere varianten zoals Granny Smith. De keuze is aan jou, want het recept verandert niet. Het is een kwestie van smaak! - Snijd de appels in kwarten en voeg direct citroen toe om oxidatie te voorkomen (pas de hoeveelheid later naar smaak aan).
-
Tips van Bonne Maman
Om oxidatie verder te voorkomen: snijd de appels in stukken, doe ze in een schaal met citroensap en dek af met plasticfolie. Voeg water toe aan de bodem van de schaal en zet alles een paar minuten in de magnetron om voor te koken. Dit voorkomt dat de oxidatie versnelt. - Doe alles in een sapcentrifuge of Moulinex om sap te verkrijgen.
- Breng aan de kook in een pan. Voeg de suiker in een dun straaltje toe.
- Laat het koken tot de textuur dikker wordt en de natuurlijke pectine in het fruit begint te werken.
-
Tips van Bonne Maman
Om te controleren of de pectine zijn werk doet, kun je een paar druppels van de gelei op een bord doen. Wacht een paar minuten tot het is afgekoeld, doop je vingertop erin en controleer of het blijft plakken. Als dat het geval is, is de gelei klaar. Als het product te veel (te vloeibaar) druppelt, moet het nog langer op het vuur. - Voeg citroen, kaneel, kruidnagel toe ...
-
Tips van Bonne Maman
Om te controleren of de gelei opstijft, giet je een druppel op een bord dat je eerder in de koelkast hebt gezet en kantel je het bord: als de druppel wegglijdt, heeft de gelei nog niet lang genoeg op het vuur gestaan. Als hij opstijft, is hij klaar! - Aan het einde van de bereidingstijd, als de pan van het vuur is, kunt je het schuim dat zich op het oppervlak vormt, wegscheppen.
- Giet het mengsel direct met een pollepel in de potten en vul ze tot de rand. Sluit af met de juiste deksels en zet de potten ondersteboven op een doek voor 'zelfpasteurisatie'.
- Laat de potten afkoelen voordat je er etiketten op kleeft. Je kunt de gelei dan enkele maanden op een koele, droge plaats bewaren.
- Bewaar de gelei na opening in de koelkast en consumeer hem binnen een maand.